work
Полезно

Газова Уредба - доброто по евтино решение за автомобилът ви?

Плюсовете
Смесвайки се газта с въздуха се получава много по-добра хомогенна смес от тази на бензина.При навлизането си в цилиндрите пропан-бутана не отмива тънкия маслен слои по стените както се случва при бензиновата смес.При по-високото октаново число има много по-малко детонационно горене в двигателя. Освен това пропан-бутана е много по екологично-чист продукт, а ниската му цена води до по голяма икономия на средства,което е от особена важност за хора, които изминават много километри.


Минусите


Както газта така и бензина притежават своите недостатъци и качества.
На пропан бутан автомобилът става съвсем малко по муден. При газта горенето става малко по бавно отколкото при бензина, което се отразява на динамиката на двигателя. По-високото октаново число на(LPG) /Liquefied Petroleum Gas/ което e 100-108 спрямо 95 на бензина) понякога застрашава клапаните и леглата им от прегаряне, но това важи само за по-стари автомобили ( около 1990 година).


Изводи


Газта не нанася поражения на двигателя , напротив запазва го. Твърди се, че автомобилът се движи по-добре на газ, защото има по-добро смесообразуване на гориво-въздушната смес,и двигателя на автомобилът работи по-леко и мазно, а маслото му се сменя по-рядко. Като имаме предид и цените на течните горива, алтернативата автомобил конвертиран на пропан-бутан е изключително изгодно и рентабилно решение.

Когато купуваме АГУ


Ако зад автомобила с АГУ от ауспуха долавяме миризма на газ, това би означавало,че има неправилно изгаряне, т.е. газта навлиза в двигатела, 80% изгарят, а останалите 20% се изхвърлят през ауспуха. Това означава, че газовата уредба не е регулирана правилно. Ако на газ разходът на автомобила се вдигне с 20%, значи горивото не се използва на 100%. За да се избегне този резултат когато искаме да караме на газ, е желателно да се консултираме с специалист имащ дългогодишен опит в бранша за конкретния автомобил.


 Какви са плюсовете от газовите уредби?


Глобалното затопляне и замърсяването на околната среда са основен фокус за автомобилната индустрия.И въпреки, че има други алтернативни горива с доста предимства пред бензина и дизела те често са отхвърляни. Едно от тези горива е пропан-бутана, който е използван както в автомобилната индустрия така и в промишлената.


 Околната среда


Въпреки, че газта е вторичен продукт от петрола се използва в двигатели с вътрешно горене, тя бива два пъти по екологична от бензина. В процеса на изгаряне газта възпроизвежда по-малко вредни емисии и намаля отделянето на въглероден водород с 88 процента. Пропан-бутана дори е одобрена като алтернативно енергийно гориво.


 Полезно за автомобили


Позитивите за пропан-бутана не спират само с околната среда, друг важен аспект е как се влияе самия автомобил от използването на газта. За сметка на бензина, газта изгаря по-чисто, което от своя страна води до удължаване живота на вашия двигател. Автомобили, които се движат на газ издържат до два пъти повече от тези, които са на бензин.


 Разходи


Цената е най-голямото предимство на газта. Минавайки покрай само една бензиностанция ни стига да видим голямата разлика м/у цените на газта и бензина. Тази разлика се базира на това, че пропан-бутана има по-ниска производствена цена с около 50% по-евтина от бензина.


 Колата на пътя


Доста автоманияци се притесняват дали автомобила ще запази своята мощност при смяната към пропан-бутан. Взимайки под внимание по-малката калоричност и по-малкото отделяне на енергия на газта се счита за гориво, което се конкурира с бензина защото мощността на двигателя спада само със до 7-8%.