work
Газови инжекциони

Газов инжекцион - монтаж, предимства, надежност и безопастност
Принцип на действие

Избор на система

Газовият инжекцион сам по себе си е компютърна система, следяща работата на бензиновия компютър на автомобила,взима инжекторното време от бензиновите дюзи и го предава като команден сигнал за LPG дюзите, с което спомага за осъществяването на фазово последователно електронно впръскване на газообразен пропан-бутан. Сега обаче възникват доста въпроси за избора на система, марка, модел, кои са основните предимства и как да подберем най-подходящата система за автомобила си. Във всички случаи, на автомобил с пластмасов смукателн колектор се предполага, че трябва да бъде монтирана газова инжекционна система. Това е така, но трябва да се имат предвид и много други фактори, които определят безпроблемната работа на двигателя след монтаж на АГУ / LPG или CNG /. От 2000 година в Европа е въведен уеднаквен стандарт за диагностика на всички марки автомобили, наречен EOBD / European on board diagnostic /. От този момент нататък се повишават изискванията за вредните емисй в изгорелите газове и се прилага стандарта Euro 1. В времето този стандарт постоанно се повишава и в момента се работи относно стандарти Euro 5 Euro 6.
Инсталирането на автомобилна газова уредба по същество е поставяне на втора горивната система на автомобила. При по-старите автомобили това не довежда до проблеми в работата на двигателя, но при автомобили, които вече имат по високи критерии спрямо вредните емисий в изгорелите газове, както и по-горе опоменатите, работата на двигателя с вутрешно горене се изменя и датчиците регистрират тези промени в горивото, което води до по-лоша работа и динамика. Ето защо е силнопрепорачително да се монтира газова инжекционна система, като по този начин ще се избегне некоректната работа на двигателя с вътрешно горене и във всеки един момент той ще работи с правилно дозирана гориво/въздушна смес.
В момента на пазара се предлага много голямо количество като марки газови инжекциони. Много от тях са с ниски цени, но за сметка на това със съмнително ниско качество и неизвестен произход. Въпросът е защо трябва плащаме двойно когато можем да минем на половината цена. И тук е основната заблуда, както и при по голямата част от „специализираните сервизи" . Не е нужно да се плаща повече, като може да се разминем с по-евтиния модел. По евтините газови инжекциони са от много нисък клас и едва покриват автомобили до Euro 1 или най много Euro 2. Когато се инсталира такава система единствено се решава проблема с детонациите в смукателния колектор и вероятността за спукването му.
Основния проблем, който на практика остава при неправилно избран и монтиран газов инжекцион е по високия разход на гориво и некоректната работа на двигателя с вътрешно горене. Така се получава, че икономисаните 200 – 300 лв от началото ще бъдат платени за 1500-3000км. като преразход на гориво.
За правилният избор на газова уредба за автомобилът ви ние с удоволствие ще ви предложим подходящата система чрез безплатна консултация.
 
Предимства на газовите инжекциони.


Доработването на бензиновия двигател за работа на пропан бутан или метан има редица предимства:

- значително намаляване на вредните емисии в отработените газове;

-удължаване живота на двигателя от 1,5 до 3 пъти, поради по-малката възможност от детонационно горене в цилиндъра / самозапалване на гориво въздушната смес/;

-увеличаване пробега за използване на двигателното масло;

-разходите за гориво падат с до 50 %;

 
Надеждност и сигурност

Статистиката показва, че при евентуални катастрофи, аварий и пожари автомобилната БВГ(бутилка за втечнен газ)  последна би детонирала. Инцидентите с битови БВГ са много повече отколкото подобните с автомобилни БВГ. При евентуален пожар в автомобила бензиновия резервоар е най оязвим. При възпламеняване примерно в моторния отсег на автомобила огънят може да тръгне по бензиновите горивопроводи и да стигне до бензиновия резервоар и той съответно да се взриви. Бензинът има пълзящ пламък . Това обаче не би могло да се случи с пропан/бутана, колкото и силно да е запалването пропан/бутана гори със стоящ пламък, като горелка или дюза на запалка и пламъкът не може да достигне до БВГ. По най-новите европейски изисквания всички автомобилни БВГ са оборудвани с така наречената евросонда(мултиклапан), която има три защити: електрически клапан, който спира подаването на пропан/бутан към двигателя, клапан за свръхналягане на бутилката и механичен бързодействуващ прекъсвач на горивото към двигателя с вътрешно горене. Дори и при евентуален удар на автомобила БВГ е изключително здрава и вероятността от деформация е нищожна.

 

Етикети: газов инжекцион, газови инжекциони, монтаж на газови инжекциони, газови уреби